9 september 2012

Sänggavel i marin stil

Förra gången vi var uppe i stugan blev vår nya fina sänggavel klar. Missade att lägga upp bild då men här kan ni se. Egensnickrad med inspiration från Ocean House

3 kommentarer:

 1. Hej, jättefin sänggavel :) Du har möjligvis inte mått/ritningen kvar på den? Vi brukar också snickra själva och varit sugna på denna ett tag.

  Vore intressant och se om ni har några tips kring bygget:)

  Mvh
  Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofia,

   Vad kul att du tycker om sänggaveln. Jo, jag har ritningar/skisser på hur jag gjorde den. Frågan är bara var. Har letat febrilt efter mitt skissblock men det är nog så att den ligger uppe i stugan.

   Hur som helst. Jag har använt 45x70 reglar till stolparna och sedan 22x95 brädor i övrigt. Jag vet att jag tänkte "stolparna ska stå utanför sängen", dvs de liggande brädorna är lika långa som sängen är bred.

   Stolparna har jag "jackat" (tittar man ovanifrån så ser de ut som ett L). Detta för att jag skulle kunna fälla in brädorna och skruva fast dem från baksidan (alltså dolt) och samtidigt skulle gaveln se snygg ut från sidan då den skulle avslutas med snygga stolpar och inte ändarna på de liggande brädorna.

   Sedan när det gäller själva krysset så är det viktigt att inte göra gaveln för låg. För i så fall så hamnar ju själva krysset lågt ner och kanske inte syns alls när man har bäddat med kuddar och så. Hur hög sänggaveln ska vara får man alltså anpassa till hur bred sängen är. Våran säng på bilden är 160cm bred. Minns inte exakt hur hög vi gjorde vår gavel men testa dig fram.

   Ett annat "bekymmer" är själva toppskivan. På en gavel med en sådan här stil vill man ju ha en lite "ruffig" stil och därför är alla brädor vända med den grova sidan framåt. Men, vad är bäst när det gäller toppskivan? Om stilen ska gå ihop så vill man ju göra likadant där, dvs lägga den grövre sidan uppåt. Men, där är jag faktiskt nöjd med att jag tänkte till och gjorde tvärt om. För hur jobbigt hade det inte varit att damma den!

   När du har kapat till allt i sina rätta längder så är det dags för att måla allt. du målar alltså alla delar innan du monterar ihop sängen.

   Hoppas detta kan hjälpa dig på vägen.

   Lycka till
   Ulrica

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera